Sayfalar

Bu Blogda Ara

1 Ekim 2014 Çarşamba

İOS 8 İNCELEMESİ

Bu gün sizlerle heyecanla beklediğim, duyrulan ve beklediğim özellikleri olmayan IOS 8 incelemesi paylaşacağım.
Cihazıma yükledim. Cihaz Iphone 5. Bu cihazı ilk aldığımda ekran okuyucu açmama rağmen füze gibi çalışıyordu. Sonrasında gelen IOS 7 güncellemesi ve ara güncellemeleri ile cihazda her gün rastladğım donmalar olmaya başladı.
Ben üstte saydığım sıkıntılardan ötürü bu cihazların her sürümde yavaşladığına son sürümde katlanan sıkıntılar sonrası kesin bir kanaat getirdim. IOS 8 ile gelen yenilikler demek isterdim. Aslına bakarsanız IOS 8 çok şey götürdü.
Ekran okuyucu ile Android kasarken, iphone 5 füze gibiyken, şimdi Android kasmayı aştı ve füze gibi olmaya başlarken, IOS gerilemeye devam ediyor.
Elimizdeki cihazlar ile, X bir Android cihazda yapılanların yarısını bile yapamazken, kısıtlamalar da buna neden olurken, son güncelleme ile gelen eksiklikler canıma tak dedirten etmenler oldu.
Sırasıyla olanları yazmak isterim.
Cihazım siri açıkken ram yetmezliği yaşıyor. Hayatımda ilk defa bir Apple cihazda ram konusunda darboğaz yaşadım. Bu sürüm ile cihazım sürekli donar oldu. Ekran okuyucu eski sürümlerde ram bile tüketmiyorken, çok cüzzi tüketim yaparken, şu sürümde ekran okuyucu ile kullanmak tam bir çile oldu.
Cihaz ile siri açılırsa eğer, işler berbatlaşıyor. Ciri açıkken Memory free ile yaptığım ram boşaltma işleminde dahi, free memory 400 mb civarı oluyor. Oysa IOS 6 ile 700 mb ve IOS 7 ile de 600 mb oluyordu. Son güncelleme ile siri açıkken 400 mb civarı ram boşta kalıyor.
Siri kapalıyken yaptığım temizleme işlemleri sonrası aldığım değerler ile kıyaslamak ne denli doğru bilemedim. Ama, yine de siri açıkken dahi eski sürümlerde 50 mb bir ram farkı görüyordum.
Son güncelleme ile inanılmaz bir durum oldu. Cihazın boştaki ram miktarı 20 mb kalıyor ve cihaz hiç bir tepki vermez hale geliyor.
Bir de ECC kullanımına da izin kalmamış sanırım. Sürekli bu berbat bataryalar ile 3g açarsak, açık kalırsa berbat olan şarj süreleri iyiden iyiye kötüleşecek demektir.
Batarya sürem de çok düştü. 5 saat kullanım ile bir batarya full doluluktan sıfırı görür mü yahu. Üstelik oyun da oynamayan birisiyim.
Arada açarsam video açarım. Onunda parlaklığı 50 altında olur.
Cihazımda ısınmaya rastlayamadım. Güncellemenin gereksiz ram tüketimi dışında bir sürü sorunu oldu.
Açtığım uygulamaların çoğu çökmeler yaşatırken, bir de yetmezmiş gibi Voice Over sürekli kendi kendine açılıp kapanıyor.
Android alt seviye bir cihaz kullanırcasına klavyedeki şişme de üstüne tuz biber ekiyor. Ekran okuyucumun klavye tepkileri çok yavaşlıyor.
Aramalar sırasında yakınlık sensörü bazen çalışmıyor. Ekran açık kalıyor. Üstelik parlaklık düşük tanımlıyken bile, parlaklığı fulleyerek bu sorunu yapmaya devam ediyor. Bir defa cihazı kendimden uzaklaştırıp, tekrar kulağıma yaklaştırmam gerekiyor.
İnternet tarayıcısı dahi gerilemiş. 50 mb/ps internete bağlanmama rağmen, cihazın sitelere girerken çok yavaş tepkiler verdiğini söylemem gerekli.
Cihazın menülerdeki yavaşlığı da şaşırtan bir unsur.
Bu güncelleme ile neler yenilendi diye sorarsanız, eskiden olan kısıtlamalara devam diyerek cevap veririm.
Kesinlikle güncellemeyin diyorum. Sürekli hard reset atma gereği hissetmek istemiyorsanız, olur olmaz uygulamaların donmasını istemiyorsanız, görme engelli yada az gören bir kişi iseniz hiç güncellemeyin.
Tüm ülkelere her güzelliği sunan Apple nedense bize ekran okuyucu anlamında dahi bir yenilik sunamamış. Ses sentezleyicinin yarı karadenizli, yarı bulgar, yarı trakyalı, yarı ingiliz tavrı da adamı çileden çıkartıyor.
İzmit’e eskiden İzmitdak diyen bir ses motorundan bahsediyorum. Tekrar denediğimde ise, aynı dertlerin devam ettiğini söylemek isterim. Yine kalitesiz sese talim edecek TÜrk gözü az gören ve görme engelliler.
Cihaz VO kapalı olsa bile yavaş çalışıyor. Klavye yine şişmeler yapıyor.
Cihazın tüm gereksiz güç tüketebilecek hizmetlerini kapatmama ve Ciri’yi dahi devreden çıkartmama rağmen kasması garip.
Apple böyle sıkıntılı güncellemeler vermeyi alışkanlık edindi.
Üstelik sanki yeni cihazlara zorlamak istercesine bu firma bizlerin cihazlarını çok yavaşlatıyor.
Bakın geçen sene resmen İphone 4 öldürüldü.
Şimdi ise 4s ve 5 öldürüldü.
Çok yavaşladı cihazım. Cihazında tek darbe ezik dahi olmayan birisiyim. O kadar güzel kullanırım ki, cihazın ihtiyaç duymadığım tüm hizmetlerini kapatırım.
Size de sorayım, cihazlarınızdaki durum nedir?
İyi olan hiç mi bir şey yok?
Var elbet. Onlar ise;
Klavyedeki sesle yazma opsiyonu. ÇOk güzel tepkiler alıyorsunuz. Konuşurken direkt yazmaya başlıyor cihazınız. Düzgün konuşursanız cihaz hatasız yazma işlemini başarıyor.
Bu güzel özelliğin bedeli ise, Türkçe bile olmayan gereksiz siri ablamızı açıp, 200 mb hatta yerine göre 500 mb ram yükünü kabullenmeyi gerektiriyor.
siri yüzünden cihazın ramı ful doluyor.
Home tuşuna iki kere basınca gelen görev yöneticimizde, üst tarafa gelen hızlı arama seçeneği de güzel olmuş.
Konum paylaşma özelliği de iyi.
Klavye ekleme özelliği iyi iyi olmasına da, benim için pek farkı olamadı. Android’in sıkıntısı olan klavyelerdeki ekran okuyucu uyumsuzluğunu hiç denetime tabi tutmamış Apple amcamız.
NEyse yarım kalan yazımıza devam edelim.
Tespit ettiğim diğer eksikler şunlar;
Aramaları bazen yanıtlayamıyorum.
Dokunma hassasiyetinde de değişiklik var gibi. Sanki geç algılıyor. Belki cihazın kasması buna sebep olabilir.
Bazen görüşmelerimde karşıdakinin sesini alamıyorum. Bazen de benden ses gitmiyor.
Yakınlık sensöründeki sapıtma ise devam etmekte. Hatta öyle ki, kulağımı dahi algılamadığı oluyor. Görüşmelerde sıkıntılar yaşatıyor.
görüşmelerim tam bir keşmekeşe dönüyor. Karşıdakiler sesimi çok takılmalı alıyor. Arada sesimi alamıyorlar. Bazen de yanağım bir şeylere tıklıyor.
Görüşmeler sonrası cihaz kitlenebiliyor. Takıldığı gibi hared reset gerekiyor.
Cihaz şarjı zaten sömürürken, bizim bu berbat batarya kapasitesi ile hayatımızı ne diye bu firma çileye çeviriyor.
NOkia n86 kullanırken şajım 3 gün giderken, şimdi şarjım bir günü doldurmuyor. Yanımda kablo ve adaptör fişini taşımadığım gün yok gibi.
Üstelik parlaklık 0 50 arası hatta hep 0’a yakın. Ses dışta müzik dinlediğim ender. Kulaklık ile takılırım. Sürekli yormam cihazı. Temizlerim hep. Temp kalıntısı dahi burakmam.
Cihazımın ios 8’e kadar tek derdi yakınlık sensöründeki dengesizliklerdi. Şimdi ise yanına 41 sorun geldi.
41 defa maaşallah diyerek incelemeyi bitiriyoruz.
Saygılar.

www.teknoseyir.com

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder