Sayfalar

Bu Blogda Ara

12 Eylül 2014 Cuma

HANGİ OBJEKTİFİ ALMALIYIZ?

OBJEKTİF SEÇİMİ YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Amatör fotoğrafçılar, DSLR makinalarını aldıktan bir süre sonra ekipmanın ve özellikle objektifin çok önemli olduğu konusunda genel bir fikre kapılır. (Bu tam olarak doğru sayılmaz.) Bu yüzden ceplerindeki parayı harcamak maksadıyla objektif satınalmak için arayışa başlarlar. Bu arayış ekipmanlarını güncellemek ya da genişletmek maksadıyla ek objektif satın almak şeklinde olabilir. Eğer ilk aldıkları objektiften memnun değil iseler yeni alacakları objektif için "kılı kırk yarmak" deyiminin hakkını vermeye çalışacaklardır. Peki objektif alırken nasıl kılı kırk yaracağız?
Öncelikle yapılması gereken: hangi odak uzaklığı ya da odak aralığındaki objektife ihtiyacımız olduğunu belirlemek.
Bir süre fotoğraf çektikten sonra, fotoğraf çekmenin inceliklerini öğrendikçe nasıl fotoğraflar çekmek istediğiniz yavaş yavaş ortaya çıkacaktır. Elinizde bulunan objektif bu tür fotoğrafları çekmenize izin vermiyorsa ekipmanınızı yenilemenin zamanı (gerçekten) gelmiştir. Fakat öncelikle bilmeniz gereken bir terim var: Kırpma Faktörü ya da Odak Uzaklığı Çarpanı (Crop Factor, Focal Length Multiplier). Bu konuyu bir önceki yazımda geniş olarak anlattım, eğer terime yabancıysanız ya da detaylı olarak okumak isterseniz. Krop Faktör ya da Odak Uzaklığı Çarpanı nedir, ne işe yarar, zararı var mıdır? yazısını okuyabilirsiniz.
Kullandığınız ekipman APS-C sensör bulunduran krop faktörlü bir gövde ise objektif seçiminde bu kriteri öncelikle düşünmemiz gerekiyor. Çünkü alacağımız objektifin odak uzaklığı değişecek ve kırpma faktörü ile çarpılacak. Yani mesela tele objektif almak istiyorsunuz 70-200mm bir objektifte karar kıldınız; ama bu objektif sizin kullandığınız gövde de 105-300mm olarak görev yapacak. Objektif seçiminizi buna göre yapmalısınız.
Nikon APS-C gövdeler için ürettiği objektiflere DX ibaresini ekliyor. Dolayısıyla üzerinde DX yazılı bir Nikkor objektif FF gövdelerde tam olarak kullanılamıyor. Aynı şekilde Canon ise bu tür objektifler için EF-S ibaresini kullanır. Üçüncü parti lens üreticileri Sigma DC, Tamron Di II, Tokina ise DX kısaltmasını kullanıyor. Bu objektifler APS-C gövdeler için özel olarak üretildiğinden sonradan gövde değişimi yapacağınızda ya da ikinci gövdeniz varsa ve bu bir FF (Full Frame) gövdeyse bu objektifle birlikte kullanamayacağınız anlamına gelecektir.
Hangi odak uzaklığı aralığında bir objektif alacağınıza nasıl karar vereceksiniz? Aslında bu iş çok kolay, beğendiğiniz ve çekmek istediğiniz bir fotoğraf bulun ve eğer ulaşabiliyorsanız o fotoğrafın EXIF (dijital fotoğrafların içine perde hızı, diyafram, makine marka ve modeli gibi teknik bilgilerin gömülmesini sağlayan bir sistem) değerlerine bakın. Hangi makina ve hangi odak uzaklığında çekilmiş öğrenin. Arkadaşlarınızın elindeki objektifleri deneyin. Hangi odak uzaklığında hangi açıyı görüyorsunuz test ederek bulmak çok daha öğretici olacaktır.
Başka bir yöntem olarak Tamron'un uzun süre önce hazırladığı güzel bir uygulama var onu kullanabilirsiniz; Focal Length Comparison. Bunu kullanarak hangi odak uzaklığı kaç derece görüş açısına sahip fotoğraf üzerinde görebiliyorsunuz. 35mm film (aynı zamanda FF) ya da Dijital (APS-C yani krop faktörlü) makinalar için ayrı ayrı seçim de yapabiliyorsunuz. Dilerseniz programı indirip lokal bilgisayarınızda da kullanabilirsiniz.

www.hakkiceylan.com

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder