Sayfalar

Bu Blogda Ara

16 Eylül 2014 Salı

Nasıl Makro Fotoğraf Çekerim?

Makro fotoğrafçılık için kullanacağımız ekipmanlar konuya ne kadar yaklaşmak isteğimizle orantılıdır. Elimizde örnek olarak 70 -200 mm bir zoom ve bunun ayrıca makro ayarı bulunuyorsa elimizdeki bu imkan bazı yakın çekimler için yeterli olabilir. Konuya birkaç cm. yaklaşma imkanı sağlayantele – makro objektiflerin dezavantajı fiyatlarının yüksek olmasıdır.
Makro çekim yapmanın daha farklı ve ekonomik yolu close – up filitreler kullanmaktır. Değişik özellikte olan bu mercekler +1, +2, +4 veya +10 gibi değerlerde olup objektifin önüne takılıp başarılı sonuçlarının yanında oldukça da ucuz merceklerdir. Genelde en iyi sonuç +4 ile alınır.
Konuyu 1/1 çekmek tercih edilendir, konuyu daha fazla büyütmek için ise körük dediğimiz sistem ile çalışmamız gerekir, bu ekipmanlar objektif odak uzaklığını yani ışık yolunu uzatarak daha da  yakın çekimler yapılmasına olanak sağlarlar.
makro cekim sinek be011 Makro Fotoğraf Nasıl Çekilir
Makro Çekim Sinek
Makro çekimler için de en iyi olan aydınlatma gün ışığıdır. Fakat konunun konumuna göre direkt olan aydınlanma, parlama ve sert gölgeler olarak ortaya çıkabilir, buda sorun oluşturur. Böylesi durumlarda karton reflektör veya flaş kullanımı uygundur. Fakat konu objektife çok yakın olacağı için flaş kullanımında çok parlayan  ışığın karanlık gölgeler oluşturmaması için, konunun her tarafını eşit şekilde aydınlatanring (Dairesel) veya makro flaş kullanmak gerekir. Flaş ile yapılan çekimlerde diyaframın mümkün olduğunca kısık tutulması da akıldan çıkarılmamalıdır.
yasuhara nanoha makro  lens Makro Fotoğraf Nasıl Çekilir
Ysuhara Nanoha Ring Flaş lı Makro Lens
Yine makro çekimlerde obje veya konuya olan yakın netleme mesafesi kontrolü zorlaştırır. Konuya olan mesafe çok az olduğu için alan derinliği de çok sınırlıdır, en ufak bir iki milimetrelik hata bile fotoğrafın flu çıkmasına sebep olacaktır. Bu sebeple netlemenin doğru yapılması, kısık diyafram kullanıp uzayacak olan poz sürelerinde ise sallanmanın engellenmesi için tripod kullanmak gereklidir.
Konunun arka planının karmaşık olmaması için fotoğrafa bakıldığında dikkat dağıtıcı parlak renklerden kaçınılmalıdır. Açık diyafram kullanıp arka planın flu olması da ayrı bir seçenektir.
www.fotopanorama360.com

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder