Sayfalar

Bu Blogda Ara

23 Eylül 2014 Salı

Samsung Galaxy K Zoom İncelemesi

Samsung'un yeni kamera telefonu test merkezimizde.

Günümüz akıllı telefonlarında kamera, en dikkat çekici özelliklerden bir tanesi. Hergün milyonlarca kullanıcı telefonlarıyla fotoğraflar çekiyor, Facebook ve Instagram gibi sosyal paylaşım platformlarında paylaşıyor. Yakın bir zamana kadar ana kamera olarak nitelendirilen arka kameraların önemi büyükken, günümüzde artık ön kamera, yani selfie öz çekim kameraların da önemi büyük. Dolayısıyla kullanıcılar, bir telefon satın alırken bu özellikleri de göz önüne alarak karar veriyor. Bazı kullanıcılar ise, kamera özelliklerine fazlasıyla düşkün, ki bazı firmalar da yalnızca "kamera" tarafını ön plana çıkaran ve "kamera telefon" olarak anılan ürünlerle boy gösteriyor. Nokia'nın Lumia 1020 ve Samsung'un Galaxy S4 Zoom'unu bunlara örnek olarak verebiliriz. Bu incelememizdeki konuğumuz ise, Samsung'un yeni kamera telefonu Galaxy K Zoom oluyor.

Galaxy K Zoom, Samsung'un bir süre önce satışa sunduğu yeni kamera telefonu. Android işletim sistemiyle çalışan ve önden bakıldığında Galaxy S5'i andıran bir tasarımı bulunan ürün, asıl tasarım farklılığını arka tarafıyla gösteriyor. Tabii ki hemen Galaxy S4 Zoom, yani bir önceki modelle ufak bir kıyaslama yapıyor ve aradaki tasarımsal farklılıkları anlıyoruz.
Galaxy S4 Zoom ile Galaxy K Zoom'un karşılaştırma tablosuna incelemenin son sayfasında ulaşabilirsiniz.Galaxy S4 Zoom'un arka kısmı, dijital bir fotoğraf makinesinden neredeyse farksızdı. Telefonun kamerası gelişmiş olsa da bu tasarım tipi özellikle tel elle kullanımı ve telefonu cebinizde taşımanızı fazlasıyla zorlaştırıyordu. Galaxy K Zoom ise, S4 Zoom'a kıyasla daha kullanılabilir, düz bir tasarıma sahip. Arka kısmında 20.7MP değerde 10x optik zoom da sunan kamerası ve Xenon flash ışığı yer alıyor. Cihazı cepte taşıması ve tek elle tutulması daha kolay. Arka kapağın mat tasarlanması kaymaları engelliyor ve arka kapağı açıp pili, sim kartı söküp takabiliyorsunuz. Ancak...
Yine de Galaxy K Zoom'un tasarımı bazen tek elle kullanıma uygun değil. Mesela Xenon flash ışığını göz önüne alalım. Özellikle düşük ışıklı ortamlarda çok güzel sonuçlar veren bu ışığı istemeden de olsa elinizle kapatıyorsunuz. Çünkü telefonu kavramanız gerek ve ışık da bu kavradığınız alanın içinde kalıyor.
Ön tarafa baktığımızda ise, Galaxy S5'e benzer bir tasarımının var. Ön alt tarafta fiziksel olarak hazırlanan Home tuşu dikkat çekiyor. Üst tarafta da 2MP değerde ön kamerası var ve telefonun 4.8 inç değerdeki ekranı, darbelere karşı Corning'in Gorilla Glass 3 teknolojisiyle korunuyor.
Gelelim ağırlık ve kalınlık oranlarına. 16.6mm kalınlık oranı bulunan cihaz, 200 gram ağırlığında. S4 Zoom ile mukayese edildiğinde tasarımının daha iyi olduğunu, az da olsa daha hafif olduğunu söyleyebiliriz.
Teknik detaylar
Ürünün 4.8 inç değerdeki ekranı, Super Amoled teknolojisiyle inşa edilmiş. 720x1280 çözünürlük sunuyor olması, bir eksi olarak görülmemeli. Aksine, daha az enerji tüketeceği için siz de daha fazla fotoğraf ve video çekebiliyorsunuz. Ekranın dokunuşlara verdiği tepkiler başarılı ve akıcı bir deneyim var.
Samsung, bu kamera telefonunda Exynos 5260 çipsetine yer vermiş. 4 çekirdekli 1.3GHz değerde Cortex A7 ve çift çekirdekli 1.7GHz değerde Cortex A15 olmak üzere toplamda 6 çekirdekli bir işlemciye, Mali-T624 GPU'suna ve 2GB RAM değerine sahip. Tüm bu değerler, S4 Zoom ile kıyaslandığında daha yüksek. Galaxy K Zoom'un dahili depolama miktarı ise yine 8GB. Haliyle bir microSD karta ihtiyacınız var ve cihazın 64GB'a kadar microSD kart desteği de bulunuyor.
AnTuTu testinde 32 binin üzerinde puan elde eden ürün, oyun ve uygulama çalıştırma konusunda da sizi yarı yolda bırakmıyor. Temple Run 2 ve Modern Combat 4 gibi 3 boyutlu oyunları rahatlıkla oynayabiliyorsunuz. İşletim sistemi olarak da Android 4.4.2 KitKat mevcut. Arayüzü de yine Samsung'un bilinen güncel TouchWiz arayüzü.
20.7MP kameranın marifetleri
Eğer bu telefonu alıyorsanız, öncelikli amaçlarınız fotoğraf ve videolar çekmektir. Dolayısıyla kameraları önemsiyorsunuzdur. Bu telefonda da en dikkat çekici özellik, 20.7MP değerde ana kamera. BSI CMOS sensör, Xenon flash ışığı, 10X optik zoom'u, yazılımsal olarak çeşitli filtre ve düzenleme desteği bulunan bu kamera için an itibarıyla en başarılı mobil kameralardan bir tanesi olduğunu söyleyebiliriz.

Telefonun ekranına dokunduğunuzda, çekmek istediğiniz alan üzerinde rahatlıkla netleme yapabiliyorsunuz. Panorama, HDR, sanal tur, arka kameradan yararlanabileceğiniz selfie gibi birçok mod bulunuyor. Hem arka kamera hem de öndeki 2MP değerdeki kamerayla 1080p video kayıtları gerçekleştirebiliyorsunuz.

Peki kalite nasıl?
Galaxy K Zoom ile hem gece hem de gündüz, farklı alanlarda çekimler gerçekleştirdik. Söyleyebileceğimiz şey, ürünün "kamera telefon" unvanını hak ettiği. Özellikle ışığın doygun olduğu ortamlarda net fotoğraflar ve videolar elde edebiliyorsunuz. Akşam çekimlerinde de birçok telefona kıyasla başarılı bir tablo var. Telefonu test ettiğimiz mekanlar arasında bir konser mekanı da vardı ve ani ışık değişimlerine rağmen, zoom yaparak başarılı diyebileceğimiz videolar elde ettik.
Telefonda 10x değerde optik zoom bulunuyor, ayrıca detay kayıplarını da göze alırsanız 20x zoom seviyesine kadar gidebiliyorsunuz. Galaxy K Zoom'un optik zoom özelliği özellikle uzak mesafeleri yakına getirmesi ve getirirken de netliği olabildiğince koruyabildiği için önemli. Ha şunu da ekleyelim, eğer video kayıt sırasında zoom yapıyorsanız, her yaptığınız zoom'da görüntü ufak da olsa duraksıyor ve ses kayıt düzeyinde düşüşler fark ediliyor.
Samsung Galaxy K Zoom'un video çekim kalitesi
Ayrıca ses kayıt kalitesi de önemli. Yine önceki Samsung modelleriyle kıyasladığımızda, Galaxy K Zoom'un yüksek sesli ortamlarda iyi diyebileceğimiz bir performansı bulunuyor. Zaman zaman seslerde patlamalar oluyor belki, ancak müzik ve vokali ayrı ayrı, anlaşılır bir şekilde kaydedebiliyorsunuz. Bu da Galaxy K Zoom'u konserlerde yanınızda ekstra bir kamera ihtiyaç duymadan taşıyabileceğiniz anlamına geliyor.
Gelelim ön kameraya. Samsung, arka kamerada geliştirmeler yaptığı gibi ön kamerayı da geliştirdi. Bu kez 1080p çekim yapabilen 2MP değerde ön kamera var. Bu kamera sayesinde hem internet üzerinden görüntülü görüşme yapabiliyor, hem de selfie, öz çekim fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Telefon, ön kamerayla çektiğiniz fotoğraflar için de çeşitli düzenleme seçeneklerini size sunuyor.

Telefonda, çıkarılabilir 2430 mAh değerde batarya mevcut. Bu batarya size bir günlük kullanım için yeterli oluyor. Kullanım ömrünü artırmak için tasarruf, hatta ultra güç tasarruf modunu aktif edebilirsiniz. Böylelikle kullanmadığınız uygulamalar tamamen kapanıyor ve batarya süresini en verimli şekilde kullanabiliyorsunuz.
Son sözlere gelecek olursak Samsung, S4 Zoom'a kıyasla daha iyi bir kamera telefonla karşımıza çıkıyor ve "kamera telefon" unvanının hakkını veriyor. Galaxy K Zoom, sade tasarımı ve başarılı kamerasıyla dikkat çekiyor. Biraz daha ince ve hafif olsaydı, çok daha iyi olabilirdi.

www.teknokulis.com

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder