Sayfalar

Bu Blogda Ara

4 Eylül 2014 Perşembe

Sisli Havalarda Nasıl Fotoğraf Çekilir?

Sisli Havada Nasıl Fotoğraf Çekilir?

Gri ve beyaz tonların ağırlıkta olduğu o hayal üstü anları en iyi şekilde fotoğraflamak…

Sis, görüşümüzü 1 kilometrenin altına düşüren yere yakın hava tabakasındaki su taneciklerinden oluşan fotoğrafçı için ilginç bir görsel şölendir. Deniz kenarı, sahiller, göl kıyısı, ormanlar ve şehirler; buharlaşmanın etkisiyle oluşan sisin görüldüğü yerlerdir. Peki sis ne zaman oluşur? Genellikle sabah saatlerinde ya da öğleden sonra ısı farkının arttığı saatlerde oluşur.Ancak şunu unutmamak gerekir; sisli hava, günün her saatinde karşımıza çıkabilir. Bu nedenle fotoğraf makinemizin yanımızda olması, gezi esnasında şansımız, hava durumunu takip etmemiz ve fotoğraf bilgimizbu fotoğrafa odaklanma açısından önem taşıyan temel unsurlardır.
Sisli havada fotoğraf çekmek, fotoğraf makinesindeki manuel ayarları bilmeyi gerekli koşullardan biri haline getirir. Çünkü sisli havada fotoğraf çekerken fotoğraf makinemizin ışık ölçüm sistemi yanılır. Bu nedenle fotoğraf makinemize manuel olarak müdahale etmemiz gerekir.
9703-1
Fotoğraf makinemizin ışık ölçüm sistemi %18 gri ton üzerinden yansıyan ışığı ölçer.
Fotoğraf makinesi, sisli havada yoğun olarak beyaz rengi algıladığı için ışığın yoğun olduğunu sanarak pozlamayı daha kısa süreli yapacaktır. Pozlamayı daha kısa süre yapmasıda gerçek hayatta gördüğümüz beyaz sis renginin fotoğrafta gri tonlarda görmemize neden olacaktır.
Özellikle kadrajımızın %70’i ve üzerini sis, pus kaplıyorsa yani yoğunluk yüksekse makinemizin ölçtüğü ışık değerinin oluşturduğu pozlama (enstantane)ve diyafram değeri ile renkler daha koyu çıkar. Bu nedenle fotoğraf makinemizin bize sunduğu enstantane (TV ya da S modu) değerinden biraz daha fazla uzun pozlama yapmamız vefotoğraf makinemizin menüsünde yer alan “Poz Telafisi – AE” ayarını + (artı) pozlamamız gerekecektir. Mevcut ışık şartları ve sisin yoğunluğuna göre +0.5 ile + 1.5 aralığında bir değer tanımlamamız gerekir. Bu değeride öncelikle birkaç kare fotoğraf çekerek tecrübenizle yorumlayıp belirleyebilirsiniz. Sis fotoğrafı çekerken kısık diyafram (f: 6.3 – f:7.1 – f:8 – f: 9 – f:11 – f:16) kullanmayı tercih ederiz.
9703-2
Netleme noktasının sis bulutunun üzerinde gökyüzünde boşlukta olması fotoğraf makinesinin netleme yapmamasına neden olacaktır. Bu gibi bir durumla karşılaştığınızda yapmanız gerekenler ise şöyle sıralanabilir:
Lensinizi “Manuel Focus”a alıp gözle netleme yaptıktan sonra deklanşöre basabilirsiniz ya da lensinizi “Auto Focus”moduna alıp netleme noktasını fotoğrafınızdaki vapurun, sandalın, yelkenlinin, iskelenin, mimari yapının üzerine getirip önce yarım deklanşör yaparak netleyip sonrada tam deklanşöre basıp fotoğrafınızı çekebilirsiniz.
Yoğun sisli havalarda fotoğraflarımızı çektikten sonra fotoğraf makinemizi çantamızda muhafaza etmemiz gerekir. Bunun nedeni şudur; sisli havadaki yoğun su tanecikleri ve nem fotoğraf makinemize zarar verebilir.Eğer uzun süre siste fotoğraf çekecekseniz buzdolabı poşetiylefotoğraf makinenizi sarabilirsiniz ya da fotoğraf makinesi yağmurluğu kullanabilirsiniz.Sisli havada şehir peyzajı ya da doğada manzara fotoğraflamayı düşünüyorsanız yüksek bir yerden kadrajınızı yapmanızı öneririm.

MURAT KAAN PHOTOLİNE

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder