Sayfalar

Bu Blogda Ara

16 Eylül 2014 Salı

Portre Fotoğraf Çekimi İçin İpuçları

Portre,  genel olarak insan yüzü için kullanılan sözcüktür. ,çekene göre değişse de genel olarak kullanılan ortak ilkelerin uygulanması demektir.
Kuralları bilmelisiniz  fakat kendinize özgü tavrınızı da yansıtacak kareleri beyninizde oluşturun. Ayrıca her fotoğraf çekenin kendine göre geliştireceği kural ve alışkanlıkları da olacaktır. Portre çekimi için ideal olan ışık, aydınlık aynı zamanda bulutlu bir havanın sağladığı homojen ışıktır. çok güneşli olan bir havada ise model kişinin, saçlarından alnına vede gözlerine, burnundan dudaklarına düşen gölgeler, fotoğrafta, normal gözle görünenden çok daha fazla ve abartılı çıkar ve fotoğrafı bozar. Eğer hava güneşliyse gölge olan bir alana gidip, ışığı fotoğrafı çeken şahıs arkasına alarak resmi çekmelidir.
portre be81 1 Portre Çekimi ve Hangi Uygun Lens portre be59 1 Portre Çekimi ve Hangi Uygun Lens





Önerilerden bazılarını şöyle özetleyebiliriz.
- Modelin yüzünün çeşitli açılardan çekimlerinin denenmesi.
– Kişinin öncelikle gözünü netleyerek çalışmaya başlanması
-Göz seviyesinde çekimin tercih edileceği gibi, çok alttan ya da üstten de çekim denenmelidir.
- Yüz hatları net, arka plan ise isteğe bağlı net veya flu olabilir. Fakat arka planda hareketli objeler mevcutsa portrenin dikkat çekebilmesi için arka planın flu olarak ayarlanmasına dikkat edelim. Fakat bunun için de diyaframı doğru ayarlamak gerekiyor.
Objektif imizi en geniş diyafram açıklığına ayarlıyoruz, yani diyaframın ayarındaki en küçük sayı ( f/2.8 veya f/3.5 ya da f/4.0 olabilir) bu ayar çekeceğiniz portrenin geri planının flu laşmasını sağlar. Bu flu olan arka fon sayesinde modelinizin yüzü ön plana çıkar ve fotoğrafa bakanların dikkati fotoğraftaki  bakılması gereken yere yani yüze odaklanır. Obtüratör – Perde hızı ise (Shutter Speed) eğer portreyi tripodsuz çekiyorsanız, minimum1/125 saniyeye ayarlayarak çekin. Işık yeterliyse daha hızlı bir ayarda da çekebilirsiniz.
Öyleyse Portre Çekiminde Yapmamamız geren iki temel hata nedir ?
a- Yanlış diyafram ayarı seçmemek
b- Yanlış odak uzaklığı seçimi yapmamak
İlkinde Diyafram seçiminde kameranın A modunda olması gerekir, mümkün olduğunca en açık diyafram yani en küçük rakamlı diyaframla çekim yapılması gerekirki, portrenin önü ve arkasındaki her şeyi alan derinliğinin dışına atabilelim, bu tercihimize göre dikkat etmemiz gereken husustur. 
İkincisinde ise Portre fotoğrafı çekerken, mümkün olduğunca en doğru perspektifi alabilmek için, gözün gördüğü oran yani 50mm. de çekim yapmak gerekir, eğer arkayı dahada yok etmek istiyorsak. 85mm veya 105mm. gibi sensörün köşegen uzaklığının iki katı olan odak uzaklıklarını rahatlıkla kullanabiliriz.
fotopanorama360.com

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder