Sayfalar

Bu Blogda Ara

8 Kasım 2015 Pazar

Fotoğrafta Işık Nedir? Ters Işık Kullanımı

Fotoğrafçılık aslında öğrenilmesi iyi gereken bir ışık okuludur, ışık bir resmin olmazsa olmazıdır.  Bir pencere aralığında onu yakalamayı, ölçmeyi, bir yüzün, bir evin, bir objenin etrafında dönüşünü görmeyi öğrenmemiz gerekir. Günbatımını, gün doğumunu, yaz ışığını, bazı bölgelerin sisli yumuşak, bazı bölgelerin ise ezici ışığını, altın gece ışığını, mavi tan ışığını tanıma gerekliliğinin ne kadar önemli olduğunu anlamak zorundayız.
Elimizdeki makinanın ayarlarına göre parlak bir güneşe, hafif bulutlusuna, çok gölgelisine, az gölgelisine,  açık gök yüzüne, kapalı havaya göre ayarlarız. Işık fotoğrafın kaynağıdır. (Photo – Yunanca ışık anlamına gelir) ama hemen şunu söyleyebilirsiniz, zaten makinem bunların hepsini otomatik olarak yapıyor haklıda olabilirsiniz ama şunu unutmayın ilk okuldan başlayarak toplama, çıkarma bilmeden Üniversiteyi elinizde hesap makinasıyla bitiremezsiniz.

www.fotopanorama360.com
Gün Batımı

Fotoğraf ve Işık
Her sanatsal biçimin kendini ifade etmek için kendine özgü ifade araçları vardır, fotoğrafta ise bu değer ışıktır.  Fotoğrafta resim, doğrudan ışıkla oluşur, ışık olmazsa olmazdır, fotoğrafçılık olgusu, ışık ile yazma, çizme sanatıdır.

www.fotopanorama360.com
Ev
Işık kaynağının, fotoğrafı ilgilendiren özellikleri aşağıdaki gibidir
A-PARLAKLIK : Işık şiddetinin direk veya yansıyan yoğunluğunun ölçüsüdür. Rengin yoğunluğunu ve fotoğrafın kalitesini pozisyona göre etkiler.
Parlaklık olgusu, karlı alan parlaklığından, yıldızlı veya yıldızsız geceye kadar geniş bir spektrumu içerir.
B- ŞİDDET : Şiddetli ışık, keskin , sert, kaba, yumuşak olmayan sonuçlar verir. Zayıf ve yumuşak ışık ile kullanım şeklinize göre  büyülü sonuçlar elde edebilirsiniz.
C- YÖN : Işığın etkin yönü, fotoğraf çekiminde  kolay ve etkili olarak kullanılabilir özelliğidir. Işığın vuruş yönü ve açısına göre, oluşacak gölgenin pozisyon ve uzunluğunu belirler.
Özellikler aşağıdaki gibidir.
  • Cephe ışığı
  • Yanal Işık
  • Tepe Işığı
  • Ters Işık
  • Alttan vuran Işık

Cephe Işığı : Işık kaynağı az veya çok fotoğraf makinasının arkasındadır. Resimde düşük kontrast , düz ve basık gölgeler tamamen veya kısmen objenin arkasında yer alır. Doğru oluşan renkler için tavsiye edilse bile, resimdeki hacim ve derinlik etkisi minimal seviyede oluşur.

www.fotopanorama360.com
Cephe Işığı
Yanal Işık : Işık kaynağı objenin yan tarafındadır. Resmin sağ ya da sol yanından aydınlanması şeklidir. Üç boyutluluk izlemi ve renk veriminin dengeli ve iyi olması için sıkça başvurulur, Üçüncü boyutu da ortaya çıkardığı için en kullanışlı fotografik aydınlatma şeklidir.

www.fotopanorama360.com
Yanal Işık
Tepe Işığı : Işık kaynağı resim konusunun üzerindedir. Diğer aydınlanma şekilleri
ne göre etkisi en az olan fotografik  ışıktır. Çok sert aynı zamanda kısa küçük ve derinlik ifadesi vermeyen  gölgeler oluşturduğu için çoğunlukla etkileyici değildir.
Alttan vuran Işık : Resim konusu alttan aydınlatılır,  doğada tabi olarak oluşmayan bir aydınlatma şeklidir. Genellikle reklam çekimlerinde ve  özel amaç çekimler için kullanılır.
www.fotopanorama360.com
Çeşitli Işık Yönleri
D – KONTRAST : Işığın kaynağından çıkış pozisyonuna göre resim üzerinde en açık ve en koyu noktalarının arasında oluşan yoğunluk farkıdır.
www.fotopanorama360.com
Düşük Kontras
www.fotopanorama360.com
yüksek kontras
Fotoğrafta Ters Işık
fotoğrafçılıkla bilinmesi gereken önemli temel kurallardan biride, fotoğraf çekilirken ışık kaynağını arkaya almaktır yani sırtın dönülmesidir, ama bu kural her zaman geçerli olmayabilir. Yazının bu kısmında güneşe karşı fotoğraf çekmenin avantaj veya dezavantajlarını anlamaya çalışacağız.
Ters ışık ta çekilen  fotoğrafların en önemli avantajı sadeliktir. Aşağıda görülen Süleymaniye Camii’nin fotoğrafı estetik olarak sergilenmeye güzel bir örnektir.
www.fotopanorama360.com
süleymaniye camii
Fotoğrafın ters ışık tekniğine uyularak  çekilmesinden dolayı alt kısmdaki görsel kargaşa tamamen fotoğraf dışına itilmiştir. Kızıl olan gökyüzü de fotoğrafın güzelliğine güzellik katan önemli bir görsellik oluşturmuştur. Ters ışık tekniği, bu fotoğraftaki gibi silueti karakteristik veya ayrıcalıklı  özelliğe sahip olan yapı ve objeler için kullanılması gerekir.
Ters ışık fotoğrafının diğer avantajı, manzara fotoğrafları için geçerli olmamakla birlikte  çekeceğimiz objenin gölgesini resmimizde farklı görsellik yaratmak için kullanabilmemiz dir.
www.fotopanorama360.com
Ters Işık
Ters ışığa karşı nasıl fotoğraf çekilir ayarlar nasıl olmalı?
Yukarıdaki Fotoğrafta olduğu gibi fotoğraf çekmek istiyorsak pozlamayı ışığın yoğun olduğu bölge için ayarlamalıyız. Amacımız siluet çekmek olduğu için aydınlık bölge için yapılan doğru pozlama fotoğrafını çektiğimiz  yapının yada objenin siluetini karanlıkta bırakacaktır. Işığın az olduğu bölge için yapılan pozlama, gökyüzünün kızıllığı ve camii nin siluetindeki karanlık bölgeden taviz verilmesi anlamındadır.
Doğru pozlama nasıl yapılır: Ters ışıkta, fotoğrafta belirgin olarak çıkmasını istediğimiz ışıklı bölge için yapılan doğru enstantane ve diyafram değerlerini kullanmak demektir. Camii nin arkasında kalan ve daha fazla ışık alan gökyüzü için doğru olan enstantane ve diyafram ayarı seçersek camimizin silueti belirgin vede güzel olarak fotoğrafımıza yansıyacaktır. 

www.fotopanorama360.com

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder