Sayfalar

Bu Blogda Ara

6 Kasım 2015 Cuma

FOTOĞRAF NEDİR?

Fotoğraf kelimesi Foton (ışık) + Graf (çizim) kelimelerinin birleşmesinden oluşur. Işık ile çizmek olarak tanımlanabilir. Tanımdan da anlaşılacağı gibi fotoğrafın en önemli usuru ışıktır. Bunun için fotoğraf çeken kişinin ışığı tanıması gereklidir.

 

 

IŞIK

Yukarıdaki şekilde bir ampul ışığından etrafa yayılan ışık demetleri görülüyor. Yani ışık biz bunu göremesek de aslında hareketli bir nesnedir. Kaynağından çıktıktan sonra dört bir yana yayılan bu ışık demetleri fotoğraf makineleri ile toplanarak görüntü haline getirilir. Işık doğal ve yapay ışık olarak iki türdür. Doğal ışık kaynağı güneştir. Diğer ampul, spot, floresan, flaş gibi ışıklar yapay ışıklardır.

 

Fotoğrafçılıkta ışığın dört temel özelliği vardır.

 

1. Parlaklık
2. Yön
3. Renk(white balance kısmında anlatılacak)
4. Kontrast

 

Parlaklık

Parlaklık, ışığın yoğunluğunun ölçüsüdür. Bu yoğunluğu ölçen cihaza pozametre adı verilir.Fotoğraf makinelerinin içinde bulunan bu pozametrelerin yaptıkları ölçüme makinenin ölçüm sistemi adı verilir. Nikon SLR Fotoğraf Makinelerinde TTL yani objektifin içine giren ışığın yoğunluğunu ölçen çok gelişmiş 3D Color Matrix ölçüm sistemi bulunur.

 

 

1.fotoğrafta ışık yoğunluğu fazla çünkü gün ortasında çekilmiş ve ortam karlarla kaplı. 2. fotoğrafta ise ışık yoğunlu azalmış çünkü günbatarken çekilmiş. Fotoğraf çekerken tespit edilmesi gereken ilk şey budur. Her iki durumda yapılması gereken ayarlar birbirinden farklı olacaktır. Bunu bilmek makineyi elde mi tutacağımıza, tiripota mı bağlayacağımıza karar vermemize yardımcı olur.Ayrıca fotoğrafın rengini ve atmosferini belirler. Nikon D SLR Fotoğraf makinelerinde 3 farklı ölçüm modu
bulunmaktadır.

 

3D Matrisi(Bölge Ağırlıklı Ölçüm): En genel ölçüm metodudur. Makine karemize giren tüm ışıkların aritmetik ortalamasını çıkarır. Genel manzara ve topluluk fotoğrafları için uygundur.

 

 

Merkez Ağırlıklı Ölçüm: Makine karenin ortasına ağırlık verir. Portreleri karenin ortasına yerleştirdiğimiz için portre çekimleri için uygundur.

 

Spot (Noktasal) Ölçüm: Makine sadece aktif netlik bölgesinden ölçüm yapar. Hassas ölçümler ve makro çekimler için uygundur.

 

 

Işığın Yönü: Çekilen konuya ışık kaynağının hangi yönden geldiği gölgelerin pozisyonunu ve yoğunluğunu belirler. 3 tür aydınlatmadan söz edilebilir.

 

1- Cepheden Aydınlatma

2- Yandan Aydınlatma

3- Üstten Aydınlatma

 

 

1. Cephe Işığı : Işık kaynağı kameranın arkasındadır.Cephe ışığında konular dümdüz gözükür. Üçüncü boyut gözükmez. Gölgeler tamamen veya kısmen objenin arkasındadır ve objektif tarafından görülmezler.Doğru renkler almak için cephe ışığı tavsiye edilse bile bu ışıkta hacim ve derinlik etkisini fotoğrafa aktarmak imkansızdır.

 

2. Yanal Işık: Işık kaynağı konunun yan tarafındadır. Fotoğraf makineleri ancak nesnelerin iki boyutunu algılayabilirler. Yanal aydınlatma ile üçüncü boyut etkisi yaratılır ve derinlik hissi artar. Portreler için en iyi aydınlatmadır. Bu aydınlatma en iyi pencere önünde yakalanır.

 

3. Tepe Işığı : Işık kaynağı konunun üzerindedir. Diğer aydınlatma şekilleri arasında en az fotojenik olanıdır. Bu tipik öğle güneşi ışığıdır.Bu saatlerde çekilen portrelerde göz altları çukurmuş gibi çıkar. Bunun için en iyi fotoğraf çekim saatleri sabah saatleri ve gün batımına doğru olan saatlerdir.

 

Kontrast:

Fotoğrafta en karanlık bölgelerle en aydınlık bölgeler arasındaki farka kontrast denir.Ayrıca birbirine zıt renkler de kontrast oluşturur.Örneğin kırmızı yeşile göre kontrasttır.Bulutlu havalarda kontrast düşükken parlak güneşli bir havada kontrast yüksek olur vemton farklılıkları daha belirgindir.İyi bir fotoğraf için kontrastın dengeli olması gerekir.Fotoğraftaki parlak alanlar izleyenin dikkatini konudan uzaklaştırırken yumuşak tonlar daha vurgulu olarak görünür.Bunların sonucu olarak, ışık için şunlar söylenebilir: Işık fotoğrafını çekeceğimiz konuyu aydınlatır. Gölgeler oluşturarak derinlik hissi verir. Aydınlık ve karanlık alanlar oluşturarak fotoğrafın atmosferini belirler.

 

 

Kaynakça: Kılavuz Erdem,Temel Fotoğraf Bilgileri,2009

 

- See more at: http://www.dslrfotograf.com/nikon-ile-fotograf/fotograf-nedir/#sthash.rGPYJ2Vq.dpuf


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder