Sayfalar

Bu Blogda Ara

8 Kasım 2015 Pazar

Nikon d810 İncelemesi ve Fiyatı

Nikon D610‘u ilk duyurduğunda büyük oranda Nikon D600 modelinin küçük iyileştirmelerle güncelleştirilmiş modeli olması beklentilerimiz karşısında hayal kırıklığı yaratmıştı.
Nikon D810 ilk duyurulduğunda da akla gelen, acaba D800 modelinin küçük iyileştirmelerle güncellenmiş bir versiyonu ile mi karşılaşacaktık. Nikon D810 incelemesi ve fiyatı için yazımızın devamına göz atın.
 Cevap evet ya da hayır gibi kesin bir yanıttan biraz daha karışık.D800 modelinin devrimsel nitelikteki sensörü’nün bir yıl içerisinde daha üstün bir hale getirilmesini beklemek çok doğru olmaz. Aynı şekilde tasarım ya da menüde yapılacak ciddi değişiklikler de mevcut kullanıcıları hayal kırıklığına uğratabilir. Bu sınırlar içerisinde Nikon yapılabileceğin en iyisini yaparak, kontrol arayüzünü iyileştirmiş ve yeni bir sensör işleme sistemi kullanmış D810 modelinde.

SENSÖR

Nikon D810 36.3 Megapixellik yeni bir sensörle geliyor ki bu 36.2 Megapixellik D800‘e göre bir fark sayılmaz. Nikon D810‘un çözünürlükle ilgili bir sıkıntısı olmadığı için bu konuda bir iyileştirme yapılmasını beklemek, daha yüksek bir megapixel beklemek anlamsız olurdu. Ancak Nikon, D810 modelinde sensörü yeni Expeed 4 işleme motoru ile yenileyerek, Nikon D810 modelinin daha hızlı, temiz ve keskin fotoğraflar vermesini sağlamış, Nikon D800‘e göre daha yüksek performanslı bir model çıkartmış.
Bir çok profesyonel fotoğrafçı arkadaşın ilgisini çekecek asıl konu ise, Nikon, D810 modelinde OLPF yani optical low pass filtresini kaldırmış ! yani Nikon D810 aslına bakarsanız hem Nikon D800 hem de Nikon D800E modelinin halefi.
d810_sensor
Son günlerde piyasadaki ikinci el Nikon D800 satanların artmasının sebebi, bir çok profesyonel fotoğrafçının OLPF filtresi olmayan Nikon D800E modeline geçiş yapmak istemesi. Zira keskin ve yüksek detay veren bu model, fotoğrafçıları Nikon neden D800 modeli çıkarttı ki madem D800E çıkacaktı demeye kadar götürdü. Ve işte nikon bu talepleri duymuş olacak ki Nikon D810 modelinde bu filtreyi kaldırıyor.
Yeni sensör, full çözünürlükte 5fps ve Dx Crop modunda 7fps hızında çekim yapabiliyor ki bu Nikon D800‘e göre önemli bir performans artışı,zira Nikon D800,  Dx Crop modunda (15,3 Megapixel)  5fps hızında çekim yapabiliyordu. Daha da etkileyici olanı ise Jpeg modunda, Nikon D810 hafıza kartı dolana kadar sınırsız çekim yapabiliyor (tek sınır enstantane hızının 4S den daha yavaş olmaması gerekiyor.)
Nikon D810‘un 12bit sıkıştırılmamış Raw S (Small) oluşturma özelliği için de, fotoğraf işleme açısından önemli bir iyileştirme diyebiliriz.
Bu kadar yüksek çözünürlüğe sahip sensörlerin en büyük dezavantajı, her bir sensöre düşen ışık miktarının az olması ve bunun sonuç olarak daha kirli fotoğraflara yol açmasıdır. Nikon D810 modelinde hem ISO aralığını genişletilmiş modda 32-51200 (ISO expanded mode) ve standart modda 64-12800 alarak, hem de yenilenmiş sensör ve işleme motoruyla daha temiz fotoğraflar vermeyi taahhüt ediyor.
Nikon ayrıca D810 modeline elektronik front curtain shutter eklemiş.Bu elektronik obtüratör ayna yukarıdayken live-view modda (canlı izleme) kullanılabiliyor. Mekanik enstantaneden (obtüratör) kaynaklanan titreşimleri ortadan kaldıran bu özellik, doğa fotoğrafçılığında tele objektif kullanırken çok işe yarayacak bir özellik olarak dikkat çekiyor.
nikon_d810_ayna
Nikon D810′da autofocus özelliği de geliştirilmiş. Nikon D810 D4S’ Multi-Cam 3500FX 51 Nokta AF sistemize sahip. Nikon D810 AF sistemi 9-Nokta, 21-Nokta ya da 51-Nokta olarak ayarlanabiliyor. AF noktaları kadrajın merkezinden itibaren dağıtılmış durumda, DX Crop modu ise neredeyse 100% kadrajı alıyor. Nikon D810 D4S’ Grup AF modu ile zor ışık koşullarında odaklamayı daha kolay ve güvenilir yapıyor.
Tüm bu iddiaların ve teknik verilerin test edilmesi için biraz daha zaman gerekiyor ancak Nikon D810‘la çekilmiş örnek fotoğraflar oldukça etkileyici gözüküyor.

VİDEO MODU :

Video özellikleri bugünlerde DSLR fotoğraf makinelerinde ciddi ve fark yaratan bir özellik haline geldi, haliyle Nikon’un D810 modelinde video performansını arttırması da şaşırtıcı değil.
Nikon D810 50/60p frame rate (p=progressive scan) çekim yapabiliyor. Aynı zamanda video çekiminde tüm iso aralığını 64-Hi2 kullanabiliyor ( full iso range ). Aynı zamanda video harici bir cihaza doğrudan kaydedilebildiği gibi canlı olarak Nikon D810’dan yayın yapılabiliyor. Ancak Nikon’un D810 modelinde yapmış olduğu tüm bu iyileştirmelere rağmen, örneğin Panasonic Lumix GH4 modelinde oolan, 4K video özelliğinin olmaması biraz üzücü.

DIŞ KASA

Nikon‘un üst seviye her fotoğraf makinesinden bekleyeceğiniz gibi Nikon D810 da magnezyum alaşımlı kasaya sahip. Elbette hava koşullarına karşı dayanıklı (weather sealed) , yağmur ve toz geçirmez özelliği mevcut Nikon D810‘un.
Nikon ayrıca D810 modelinde obtüratörü (enstantane-shutter) kevlar/carbon fiber alaşımlı bir tasarımla güncellemiş. Yeni tasarım 200.000 perde ömrünü garanti ederken, daha sessiz bir çalışmayı ve obtüratör gecikmesini (shutter lag) minimuma indiriyor.
nikon_d810_dust_sealing

KONTROLLER

Makine kontrolleri ile ilgili Nikon oldukça akıllıca bir tasarım kullanıyor, Nikon D800‘de kontrollerin tasarımı oldukça kullanışlıydı, Nikon D810‘da da, Nikon ciddi bir değişikliğe gitmemiş, fotoğrafçılardan alınan yorumlarla bir kaç iyileştirmenin yapıldığını görüyoruz.
Ölçüm düğmesinin (metering mode) ana kontrole (main dial) alındığını görüyoruz. Çekim esnasında erişimi ve kontrolü bu şekilde daha kolaylaştırılmış. Daha önce bu alanda bulunan Bracket (BKT) kontrol düğmesi ise gövdenin önüne taşınmış.
nikon_d810_ana_kontrol
nikon_d810_on
Nikon grip bölümünü de güncellemiş D810 modelinde.Nikon D810 ele daha rahat oturan konforlu bir gripe sahip. Bunun haricinde Nikon D810‘da kontrollerle ilgili ciddi bir değişiklik yok, Nikon fotoğraf makinelerine aşina bir fotoğrafçı direk Nikon D810‘u alıp kullanabilir.

EKRAN

Nikon, D800‘de kullanmış olduğu 3.2 inchlik ekranı kullanmış D810‘da da ancak, 921K-Nokta olan çözünürlük, Nikon D810‘da 1.299K-Nokta olarak güncellenmiş. Küçük sayılabilecek bu iyileştirme fotoğrafları önizlemede ve Live View modda fotoğrafçıların işini kolaylaştıracaktır. Nikon aynı zamanda eklediği split-screen moduyla, kadrajınızdadüz bir hat üzerinde iki nokta seçerek, seviye kontrolü yapmanızı ve konunun odakta kalmasını kontrol etmenizi kolaylaştırıyor. Bu özelliğin, profesyonel mimari fotoğraf çeken fotoğrafçılar için önemli olduğunu söyleyebiliriz.
nikon_d810_ekran

HAFIZA KARTLARI

Nikon D800‘de olduğu gibi D810‘da iki hafıza kartı yuvası içeriyor. Biri SDXC diğeri CF olan kart yuvaları birlikte kullanılabileceği gibi, kartlar önceliklendirilerek, biri dolunca diğerine D810‘un otomatik geçmesi sağlanabiliyor.Ayrıca kartlardan birine RAW çekim yaparken diğerine Jpeg dosyalarını kaydedecek şekilde de ayarlayabilirsiniz Nikon D810‘unuzu. Çift kart yuvası her zaman size alternatif sunduğu için ve esneklik sağladığı için, bu özelliğin Nikon D810′da da korunmuş olması fotoğrafçılar için avantajlı bir durum.
nikon_d810_kart_yuvalari

SONUÇ

Sonuç olarak Nikon, D800 modelinde fotoğrafçıların şikayet ettikleri küçük problemleri farketmiş ve bunları iyileştirmiş gibi gözüküyor. Fotoğraf kalitesi, video performansı ve genel performans arttırılmış Nikon D810 modelinde. Kontroller ve tasarım iyileştirmeleri yapılmış. İlk izlenimleri oldukça olumlu olan Nikon D810’la ilgili daha detaylı inceleme ve karşılaştırmalar için biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu belirtmemiz lazım.
26.Haziran.2014 tarihinden itibaren satışa sunulacak olan Nikon D810‘un gövde fiyatının 4580 USD civarında olacağı lanse ediliyor. Kit olarak ise henüz açıklanmış bir fiyat mevcut değil. Nikon D810 modelinin farklı kitlerle piyasaya sunulacağını umuyoruz.
 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder