Sayfalar

Bu Blogda Ara

11 Kasım 2015 Çarşamba

Hindistan Gezi Rehberi

HİNDİSTAN BİLGİLERİ
Önemli şehirleri : Delhi, Varanasi, Khajuraho, Agra 
Uçuş süresi: Dubai (4 saat) aktarmalı 7 saat
Parabirimi: Hindistan Rubisi
Yüzölçümü: 3,287,590 kilometrekare
Saat farkı: Saatleriniz 3.5 saat ileri almayı unutmayın!
Resmi dil: Hintçedir, ancak İngilizce yaygın olarak kullanılmakta ve anlaşılmaktadır
Başkenti : Yeni Delhi
Sıcaklık : Ülke genel olarak tropical iklimin dışında kalsa da ülkede sıcaklık ve kuru kış hakimdir.
Nüfus: Yaklaşık 1.02 milyar
Vize: Hindistan'a gitmek isteyen kişiler gidiş amaçlarına göre transit, turist, ticari, giriş ve öğrenci vizesi başvurularında bulunabilirler.
ÖNEMLİ TELEFONLAR
Nasıl telefon edilir: 00+90+alan kodu+telefon numarası ( Cep telefon sistemi farklı olduğu için her şehirde çalışmamaktadır. Ancak büyük şehirlerde cep telefonu kiralayarak kullanabilirsiniz.)
Türk konsolosluğu: 50 N. Niaya Marg Chanakyapur New Delhi 110021 Tel: (11) 601701
Telefon kodu : 91
Hindistan; renklerin, dinlerin, farklı kültürlerin ülkesidir. Dünyada ki tüm ülkelerin ayrı bir rengi olduğu düşünülürse; Hindistan için alacalı rengarenk bir ülke tanımlaması yapılabilir.
Bir yanda yoksulluk bir yanda zenginlik... bir yanda dini yapılar bir yanda tapınaklar... bir yanda sokaklarda özgürce dolaşan inekler, maymunlar, bir yanda maddi hiçbir şeye değer vermediklerini belli etmek için çıplak ayakla gezen insanlar... inançları, kültürleri, yaşam tarzları.. inançlarının bir getirisi olan kıyafetleri, renkli ve eğlenceli festivalleri... kısacası bir çok şeyi bir arada bulabileceğiniz bir ülke.
Hayvanlara verilen önem
Hindistan'da hayvanların oldukça farklı yerleri vardır. Örneğin sesi oldukça çirkin olan fakat kuyruğunu açtığının da sizi masallar alemine götürecek kadar güzel ve büyüleyici olan, ilk zamanlarda etlerini yemek için beslenen, ancak zamanla avlanma yasağı getirilen tavus kuşları...
Sokaklarda salına salına yürüyen, trafiği alt üst etme pahasına dahi olsa kimsenin yoldan çekemeyeceği kutsal hayvan olan inekler...
Delhi'de kuşları ameliyat ve tedavi etme amaçlı açılan kuş hastanesi...
Ağaçlarda gezen, siz yürürken dallardan kafanıza bir şeyler fırlatan evcilleştirmemiş maymunlar...
Kısacası Hindistan'da hayvanlara verilen önemden dolayı, takdir edilmesi gereken bir ülke...
NEREYİ GEZSEK?
BAŞKENT: DELHİ
Red Fort: (Kırmızı Kale): Bu kale Delhi'yi ziyarete gelen birçok insanın ilk ziyaret ettiği yerler arasında yer almaktadır. Şah Cihan tarafından 1648 yılında yaptırılan bu yapı en çok kırmızı duvarları ile ünlenmiştir. Kırmızı Kale, Şah Cihan'ın zenginlik ve gücünün bir göstergesi olarak yaptırılmıştır.
Kale' ye Lahore Kapısından giriş yapıyorsunuz. Girişte sizi oldukça renkli ve cıvıl cıvıl bir dünya karşılayacaktır. Burada kurulan panayır sayesinde kalenin mistik havasının içinde alışveriş yapabilirsiniz.
Kale duvarlarının arkasında bulunan Yumanu Nehri, surların içinde bulunan Moti Mescidi (İnci Camisi) ile Red Fort, Delhi gezinizde ilk ziyaret edeceğiniz yer olmalıdır.
Jama Mescidi: Hindistan'ın en büyük camisidir. Minaresi ve içerisinde bulunan abdest alınan havuzu ile görülmeye değer. Camii duvarlarında ya da daha doğrusu tüm Hindistan'da rastlayabileceğiniz ve oldukça ilgi çekici olan bir diğer ayrıntı ise; duvar kenarlarında olan berberlerdir. Burada bulunan berberlerin önüne oturuyorsunuz ve sokakta herkesin bakışlar altında traş oluyorsunuz. Jama Camisi için söylenebilecek olan en şey ise, bu cami ye Müslüman olmayanlar alınmıyor.
ŞEHİR: VARANASİ
Bu şehir Hindistan'da kutsal şehir olarak adlandırılır. Gezilebilecek tapınaklar, caddeler, evlerin mimarisi, insanların yaşam tarzının dışında bu şehri en özel yapan olaylardan bir tanesi ise; “ölü yakma törenleridir.” Bu törenler Hindistan'da oldukça önemlidir. Hinduizm inancına göre, ölülerin bir daha dünyaya geleceklerine inanılmaktadır. Ve bunun içinde ölüler yakılarak, külleri kutsal Ganj Nehrine atılır. Bu ölü yakma örenlerinde cenazenin üzerinde çok fazla odun görürseniz, bu ölen kişinin oldukça zengin olduğu anlamına gelmektedir.
ŞEHİR: KHAJURAHO
Bu şehir Hindistan'da tapınaklar şehri olarak bilinir. Küçük bir kasaba büyüklüğünde ki bu şehirde en çok ilgi çeken şey; Khajuraho tapınaklarıdır. 9. ve 12 yüzyıllarda yapılan 85 tane tapınaktan sadece 25 tanesi sağlam bir şekilde ayakta kalmıştır. Bu tapınaklar savaş, kahramanlık ve aşk konularının işlendiği tapınaklardır. Ancak bir çok insanın en çok ilgisini çeken erotik tapınaklardır.
ŞEHİR: AGRA
Aşk adına ve aşk uğruna yapılan en güzel yapıt...
Tac Mahal: Hindistan'ı simgeleyen bu yapıt, mimarisi, gün batımında ve doğumunda görülen farklı manzaraları ile görenleri hayran bırakan bir yapıdır. Bu yapı yaklaşık olarak 21 yılda tamamlanmış ve yapımında 20 bin işçi çalıştırılmıştır. Beyaz mermerlerin içine karıştırılan değerli taşlar sayesinde, gün doğumunda ayrı, gün batımında ayrı renklere bürünmektedir. Tac Mahal'in çevresinde bulunan 4 tene kubbe dışa doğru eğik durmaktadır. Bu eğiklik bir mimari hatası değil aksine, bir önlemdir. Hindistan'da olabilecek bir deprem ya da zelzele de ana yapıya zarar gelmemesi için kuleler dışa doğru yapılmıştır.
Ancak Tac Mahal'i meşhur yapan kulelerin eğikliği ya da yapımında çalıştırılan işçi sayısı değildir. Tac Mahal'in yapılış nedeni, dünyanın en ilgi çekici yapılarından bir tanesi yapmıştır. Şah Cihanın çok sevdiği eşi, 14. çocuğunu doğururken ölür ve bu duruma çok üzülen Şah Cihan eşinin anısına Tac Mahal'i yaptırıyor. Bu yapı aşkın simgesi olarak algılanmaktadır.
Tac Mahal hakkında söylenebilecek son ayrıntı ise; Hindistan'a gelen bir çok ziyaretçi bu yapının gece ay ışığı altında seyretmek istiyordu. Bazı güvenli önlemeleri yüzünden gece ziyaretleri yasaklanmıştı. Ancak alınan son karara göre 2006 yılına kadar bu yapıyı gece ziyaret edebileceksiniz. Bu fırsatı kaçırmakta yarar var.
Agra Kalesi: Bu kale Tac Mahal'in karşısında bulunuyor. 4 tane kapısı bulunan kalenin, ancak 2 kapısı sağlam olarak günümüze kadar gelebilmiştir.
Bu kaleden görünen Tac Mahal manzarası oldukça güzeldir. Bu kalenin de Tac Mahal kadar oldukça etkileyici bir hikayesi vardır. Tac Mahal'i yapımında oldukça yüklü paralar harcanması ve neredeyse ülke ekonomisinin çökmek üzere olmasına oldukça sinirlenen, Şah Cihan'ın oğlu Evrengzib, önce babasını tahtan indirir sonra Agra Kalesi'ne kapatır. Şah Cihan ömrünün geri kalan 7 yıllını bu kaleden aşkı uğruna yaptırdığı Tac Mahal'i seyrederek geçirir.
NE YESEK?
Hindistan bugüne kadar bu ülkeye göç eden bir çok değişik milletin yemek kültürlerinden karışımından oluşan bir mutfak kültüründe sahiptir. Ancak farklı milletlerin ne kadar etkisinde kalmış olsa da, genel anlamda Hint mutfağından fazla bir şey kaybetmemiştir.
Hint mutfağından bahsetmek gerekirse; her yemeklerinde rastlayabileceğiniz ilk şey çeşitli baharatlar olacaktır. Baharatlı yemeklerin haricinde meyve ve sebzede bu ülkede yiyebileceğiniz bir diğer ürünler arasında yer almaktadır. Özellikle ülkenin yöresel meyvesi olan mangoyu ve papayayı afiyetle yiyebilirsiniz.
Hindistanlıların vejeteryan oldukları herkesçe bilinmektedir. Ancak Hindistan da farklı milletlerden bir çok insan yaşaması vejeteryan olan bu ülkede, et ve et ürünleri bulabileceğiniz anlamına gelmektedir. Ancak Hindistan gibi sıcak bir ülkede, kebap, köfte ya da tandır tarzında yiyecekler yemek mideniz için ne kadar yararlıdır bilinmez!
Baharat ülkesi
Hindistan'da hemen hemen her yemekte, değişik baharatların karışımından farklı yiyecekler ortaya çıkmaktadır. Hindistan'da bulunan bütün pazarlarda, alışveriş yapabileceğiniz mekanlarda ilk rastlayacağınız ürünlerin başında baharat ve baharat çeşitleri gelmektedir. Baharat kokuları ülkeyi öylesine bir sarmıştır ki! Hindistan'da uçağınızdan ilk indiğiniz anda baharat kokuları ile karşılaştığınız da bu ülkenin baharat ülkesi olduğunu anlayacaksınız.
NE ALSAK
Hindistan'da alışveriş seçeneği olarak ilk düşünebileceğiniz, Hindistan'a özgü olan kıyafetler olabilir. İpek dokuma ve keten kumaşlardan yapılan kıyafetlere "sari" adı verilmektedir. Sariler; renkleri ve giyiliş tarzları ile insanların sosyal statülerini belli eder. Sariler, aslında 5 metrelik bir kumaştır ve bu kumaş vücudunuzu sarararak kıyafet konumuna gelmektedir.
Sari'yi ister ülkeye ilk ziyaretlerinizde satın alıp bütün Hindistan geziniz boyunca kendinizi ülkenin mistik havasının içinde hissederek gezin, isterseniz de Hindistan kültürünü, sevdiklerinize hediye edin... artık seçim size kalmış!
Sarilerin haricinde Hindistan, kumaş konusunda oldukça iddialı olan ülkelerin arasında yer almaktadır. Yerel pazarlardan tutun da en lüks mağazalara kadar bir çok yerde başta ipek dokuma olmak üzere rengarenk kumaş çeşitlerini bulabilirsiniz. Ancak kumaşlar konusunda Varanasi şehri diğer şehirlere nazaran en popüler olan şehirdir.
Elbette ki Hindistan'dan satın alınabilecek ürünler sadece kıyafetlerle ya da kumaşlarla sınırlı değildir. Bu ülkede alışveriş yapmanın en keyifli taraflardan bir tanesi oldukça ucuz bir ülke olmasıdır. Bu ucuz ülkede satın alabileceğiniz ürünler genel olarak yöre halkının ürettiği ürünlerdir. Heykeller, oyma işi objeler, halı ve kilimler satın alınabilecek olduğunuz ürünlerden sadece birkaç tanesidir.
Tüm dünyada kadınlar için takının oldukça büyük önemi vardır. Hindistan'da da ister zengin olsun, ister fakir... sokaklarda kadınların takıya olan düşkünlüklerini gözünüze çarpacaktır. Bilezikler, küpeler, kolyeler... ve sizde bu süs dünyasına ayak uydurarak oldukça değişik takılar satın alabilirsiniz.
Gelelim Hindistan'da alışveriş yapabileceğiniz yerlere, bunun için belli bir şehir ya da bir alışveriş merkezi belirlemek doğru olmaz! Çünkü Hindistan'da alışveriş caddelerde pazarlar da, ara sokalar da kısacası her yerde yapılır. Ancak Hindistan'da alışveriş yapmak için alışveriş merkezleri de yok değil! Ancak bir ülkeyi ziyaret ettiğiniz de bu ülkenin en güzel tarafı, o ülkeyi tüm kültürüyle yaşamak olduğunu düşünüyorsanız, alışverişlerinizi mağazalardan değil de bir anda önünüze çıkan seyyar satıcılardan yapın!
Hindistan'da alışveriş için söylenebilecek son ayrıntı ise; bu ülke ne kadar ucuz olsa da satın almak istediğiniz ürünün için kesinlikle sıkı bir pazarlı yapmalısınız.
EĞLENCE ZAMANI
Hindistan'da eğlence anlamında farklı bir kültürün tüm izlerini bulacaksınız. Bu ülkede neredeyse her gün ayrı özel bir gün kutlanır. Bu kutlanan festivallerin hepsi ayrı bir coşku, ayrı bir eğlence içinde geçer. Hint müziğinin ezgileri Hintli kadınların dans edişleri ile birleşince, tadına doyum olmaz bir keyif çıkar ortaya.
Hindistan'da dansın oldukça büyük bir önemi vardır, gerek inançları gerekse yaşam kültürleri doğrultusunda dans Hindistan'da bir yaşam biçimidir. Bundan 6000 yıl öncesinde bulunan kazılardan ortaya çıkan Hintli kadınların motiflerine bakıldığı zaman Hindistan'da kadınların eski yıllardan bu yana dansa ve müziğe ne kadar düşkün oldukları anlaşılmaktadır.
Hindistan'da dans figürleri hakkında bahsetmek gerekirse; bu ülkede dans sadece el ve ayak hareketleriyle yapılan sıradan bir olay değildir. Bu ülkede dans; konsantrasyon ve yapılan işe adapte olma anlamına gelmektedir. Hindistan'da dans, kişinin vücut diliyle kendini karşısında ki insana anlatma, duygularını ifade etme biçimidir. Hindistan'da müzik kültürü açısından oldukça farklı ezgiler duymanızın en büyük nedenlerinden bir tanesi ise; çalgıların oldukça değişik olmasından kaynaklanmaktadır. Bu çalgıların bazıları üflemeli bazıları ise, vurmalı çalgılardır.
HİNDİSTAN'DA ULAŞIM
Hindistan'da trafik biraz karışıktır. Bu karışıklığın en büyük nedeni ise; ana caddenin ortasında bir anda beliren ineklerdir. Bu durum tüm trafiği bir anda felç edebilir, ve o anda aşırı şekilde etraftan gelen korna sesleri de işin tuzu biberi olacaktır. İçinde bulunduğunuz durum, biraz sinir edici olsa da, zamanla bunun Hintlilerin inançlarının bir parçası olduğunu kabul edersiniz.
Hindistan'da ulaşım için tercih edebileceğiniz araçlardan bahsetmek gerekirse; bu kadar karışık bir trafikte bir yerden bir yere ulaşmak için tercih edilecek araçlar, ufak arabalardır. Motosikletler ve çek çekler ilk tercihiniz olabilir. Ufak araçlarla bir anda sıkışan trafikte ara sokaklara girerek kurtulabilirsiniz. Tabii bunun için iyi bir şoföre ihtiyacınız olduğunu da unutmayın!
Gez: Delhi'de ki Kırmızı Kaleyi gez.
İzle: Varanasi'de yapılan ölü yakma törenlerini izle.
Öğren: Tac Mahal ve Agra Kalesi'nin hikayesini öğren.
Taktir et: Hayvanlara verilen önemi taktir et.
Seyret: Hintli kadınların dans edişlerini seyret.
Araştır: Hindu inancını araştır.
Kaçırma: Tac Mahal 2006'ya kadar geceleri ziyaret ediliyor bu fırsatı kaçırma.
Satın al: Sari satın al.
Hayran kal: Tac Mahal'e hayran kal


http://www.turkcebilgi.org/tatil-yoreleri/hindistan/hindistan-hakkinda-kisa-bir-yazi-4382.html

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder